Ege Üniversitesi Fen Fakültesine baÄŸlı bir Tabiat Tarihi Müzesi kurulması düÅŸüncesi, ilk kez 1963 yılında ortaya atılmış ve 1967 yılında yaÅŸama geçirilmiÅŸtir. Tabiat Tarihi Müzesi 1973 yılında Cumhuriyet’in 50. yılı kutlama programı çerçevesinde, doÄŸa ve doÄŸa tarihi ile ilgili objeleri ilk kez topluma sunmuÅŸtur. Tabiat Tarihi Müzesi, bir müddet enstitü statüsünde faaliyet gösterdikten sonra, Fen Fakültesi Kurulu’nun önerisi, Senatonun 22.10.1991 tarih ve 11/7 sayılı kararı ve YükseköÄŸretim Kurulu’nun 19.06.1991 tarih ve 2887 sayılı onayı ile RektörlüÄŸe “Tabiat Tarihi AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi” olarak baÄŸlanmıştır.
Tabiat Tarihi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi yapısındaki Tabiat Tarihi Müzesi, Ankara Maden Tetkik ve Arama Genel MüdürlüÄŸündeki Tabiat Tarihi Müzesinden sonra, Türkiye’de kurulmuÅŸ ikinci büyük Tabiat Tarihi Müzesidir. Ayrıca, Fen Bilimlerine baÄŸlı Tabiat Tarihi Anabilim Dalında uyguladığı Yüksek Lisans EÄŸitim Programı ve doÄŸa tarihi bilim dalında araÅŸtırma yapan kadrosu ile Türkiye’nin ilk Üniversite yapısındaki akademik Müzesidir.
Tabiat Tarihi Müzesi, tüm doÄŸa tarihi ve doÄŸa zenginliklerinin toplandığı, korunduÄŸu ve belirli bir sistematik ve evrimsel düzen içerisinde sergilendiÄŸi görsel ve bilimsel bir ortamdır. Tabiat Tarihi Müzeleri, bir baÄŸlamda doÄŸanın tüm görkemiyle ve gizemiyle toplumun hizmetine bir zaman tünelinde gibi sunulduÄŸu ortalardır. Ayrıca, doÄŸanın gizemi topluma çeÅŸitli panolarla ve dioramalarla sunulmaya çalışılırken, 4,5 milyar yıl önce oluÅŸmuÅŸ dünyamızın geçirdiÄŸi evrimi anlamaya, öÄŸrenmeyi ve sorgulamayı da amaçlamaktadır.
Merkez elemanları tarafından müzeyi ziyarete gelenlere sunulan çeÅŸitli konferanslar, film ve slayt gösterileri (evrenin, gezegenlerin ve yeryuvarının oluÅŸumu, canlı ve cansız evrim, volkanizma ve depremler gibi) doÄŸayı tüm kanıtlarıyla topluma daha yakından tanıtmaktadır. Bu etkinlikler, toplumu ve özellikle ilköÄŸretim ve lise öÄŸrencilerini çevremizdeki tüm doÄŸa olayları hakkında bilgilendirmeyi, doÄŸayı sevmeyi, korumayı ve onun bir parçası olduÄŸumuz bilincini yerleÅŸtirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, merkez elemanları tarafından doÄŸadaki tüm canlıların özellikle nesli tükenmekte olan kuÅŸlar ve memelilerin koruma altına alınması gerekliliÄŸi toplumun tüm kesimlerine dönük olarak vurgulanmaktadır. Bu iÅŸlevleri yanısıra, Tabiat Tarihi Müzesi, Türkiye’nin zengin paleofauna, paleoflora, kayaç-mineraller ve güncel biyolojik zenginlikleri ile ilgili çalışmalar yaparak bunları çeÅŸitli yayınlarla bilim dünyasına tanıtılmakta; aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışı benzer kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸine olanak saÄŸlayan bir araÅŸtırma merkezidir.
Müzedeki objelerin bir kısmı bağış olup, bağışlayan kiÅŸi veya kuruluÅŸun adı belirtilmektedir. Bağış yapanların isimleri Müzede sonsuza kadar yaÅŸayacaktır. KuruluÅŸundan beri ziyaretçi sayısının her geçen gün sürekli artması, ziyaretçilerin Müze elemanlarına ilginç fosil, kayaç-mineral ve güncel biyolojik objeler hakkında bilgi saÄŸlamaları toplumun Müzeye olan sevgi ve ilgisini göstermektedir. Gelecek kuÅŸaklara aktarabileceÄŸimiz bu kültür ve eÄŸitim merkezinin daha fazla geliÅŸmesi uluslararası standartlara kavuÅŸması doÄŸaya ve kültüre duyarlı olan kiÅŸilerin katkıları ile saÄŸlanabilir.